Opgericht in:
1958

Standplaats: Givisiez (Zwitersland)

REVOLUTIE VAN SKIPALEN: GEBOORTE VAN SCOTT

De skisport werd revolutionair veranderd met een technische innovatie van Ed Scott, een getalenteerde ingenieur en ski-racer die in Sun Valley, Idaho, woont. Ed Scott’s uitvinding van de eerste taps toelopende aluminium skistok verving onmiddellijk het bestaande gebruik van de bamboe en stalen stok.

Die revolutionaire uitvinding lanceerde een nieuw merk dat naar Ed’s achternaam werd genoemd; SCOTT. Ed positioneerde SCOTT als technisch productleider in de skimarkt. De aanvankelijke visie van Ed SCOTT om op technische innovatie te richten zou dienen als de hoeksteen van de bedrijfsfilosofie naarmate het merk volwassen werd.

In 1989 maakt SCOTT een merkwaardig debuut in het wielrennen. Ze hielpen Greg Lemond namelijk met een spectaculaire innovatie naar zijn Tour de France zege. Charley French, een levenslange SCOTT engineer, ontwikkelde het eerste aerodynamische opzetstuur.

Vanaf toen ging het snel met SCOTT, zo ontwikkelde ze de Unishock mountainbike vering, de eerste full-suspension mountainbike en de eerste volledige carbon mountainbike. Deze ontwikkelingen bleven niet onopgemerkt, ze kregen enorm veel publiciteit. De Endorphin, de eerste carbon mountainbike, werd een absolute legende in de mountainbike wereld.

Sinds 2001 is SCOTT ook niet meer weg te denken uit de racewereld. Ze ontwikkelde een carbon raceframe dat voor het eerst onder de 1,000 gram dook. De SCOTT CR-1 was in de 2003 het lichtste carbon frame dat op de markt te krijgen was.

In 2017 lanceerde SCOTT de compleet vernieuwde SCOTT Spark RC. Deze full-suspension was de meeste succesvolle fiets ooit! De Zwitser Nino Schurter behaalde namelijk het perfecte seizoen; na al Olympisch kampioen te worden in 2016 won hij elke World-Cup wedstrijd, wist hij de legendarische Cape Epic te winnen en werd hij wereldkampioen XC bij de elite mannen. 

Volgens Nino zelf is de Spark een pakket van toegewijde technische snufjes. De fiets is niet alleen ongelofelijk licht en stijf maar het fietst zelfs al een hardtail. De Spark is compact en super behandelbaar, het gene wat Nino in een fiets zoekt.

SCOTT Scale

De SCOTT Scale is al jaren een vaste waarde in het assortiment van SCOTT. Deze hardtail heeft zijn dienst al jarenlang bewezen, voornamelijk in het XC onderdeel. De SCOTT Scale fungeert als een benchmark voor de race hardtail frames. Dit super lichte frame dat geschikt is voor 1 of 2x aandrijvingen verhoogt het niveau van een standaard hardtail.

De SCOTT Scale is verkrijgbaar in een ‘standaard’ versie en een ‘RC’ versie. De SCOTT Scale RC is een sportievere uitvoering met een langere reach en kortere veerweg. De Scale RC is de ideale partner wanneer je opzoek bent naar een stijve carbon racer. De ‘standaard’ versie is eerder geschikt voor de toerrijders.

De SCOTT Scale is te verkrijgen in 17 verschillende uitvoeringen, verdeeld over carbon en aluminium modellen. 4 modellen maken onderdeel van het sportievere ‘RC’ segment.

De meest luxe variant is afgemonteerd met een SRAM XX1 Eagle AXS groepset. Dit luxe paardje wordt standaard afgeleverd met carbon wielen en een RockShox SID Ultimate voorvork. Deze fiets heeft een adviesprijs van €6.999. De Scale 980 is het instap model welke met een Shimano Deore is afgemonteerd. Deze is al te krijgen voor €999.

SCOTT Spark

De SCOTT Spark heeft zichzelf al in de geschiedenis boeken geschreven. Echter, voor 2020 is de Spark sneller en fitter dan ooit te voren! Deze full-suspension komt vooral op het ruigere cross-country parcours uitstekend uit de voeten. Toch liever een dagje single-tracks rijden op een simpel parcours? Geen probleem! SCOTT heeft namelijk de Nude demper ontworpen welke voor 99% rigid is wat ervoor zorgt dat de Spark als een Scale rijdt.

Deze SCOTT Spark is net als de SCOTT Scale ook te krijgen in een ‘RC’ variant. Deze ‘RC’ uitvoering is nog lichter, stijver en sportiever. Een langere reach en korte veerweg zorgt ervoor dat fiets net iets agressiever rijdt.

In totaal zijn er 17 verschillende uitvoeringen te krijgen, waarvan er 8 onderdeel uitmaken van het ‘RC’ segment. De sportievere uitvoering is al te krijgen vanaf €3.399 en loopt op tot een fiets van €12.999! De ‘normale’ Spark is al te krijgen met een SRAM SX Eagle groepset voor €1.999. Liever een luxere afmontage? De uitgebreidste variant beschikt over een SRAM XX1 Eagle AXS groepset.

SCOTT Genius

Toen SCOTT de Genius ontwierp wilde ze een fiets creëren die geschikt was voor de achtertuin van het hoofdkantoor van SCOTT; de Zwitserse Alpen. De fiets moest iedere berg kunnen overwinnen maar ook in iedere afdeling zijn mannetje staan. Een fiets voor elke trail in elke seizoen. Bekwaam, licht en plezier; De Genius roept om de bergen!

De SCOTT Genius komt met één type frame welke geschikt is voor 29″ en 27.5″ wielen. Het enige wat je hoeft te doen is de bevestiging van de achterdemper om te draaien. Je hoeft geen andere voorvork te gebruiken wat bij andere merken wel het geval is. De SCOTT Genius is te krijgen in een carbon of aluminium uitvoering.

De simpelste uitvoering is afgemonteerd met een SRAM SX Eagle groepset en Marzocchi voorvork, deze fiets heeft een verkoopprijs van €2.499. De meest luxueuze variant heeft een carbon frame en carbon swingarm met een SRAM XX1 Eagle AXS groepset. Voor deze fiets heb je wel een groter budget nodig, de fiets heeft namelijk een verkoopprijs van €8.999. In totaal heb je de keuze uit 8 verschillende uitvoeringen.

SCOTT Ransom

De SCOTT Ransom, 170mm plezier. Deze fiets is dé Enduro fiets gemaakt voor de wedstrijdrijders tot toerfietsers. De fiets is ontworpen om jou dagelijks te helpen bij overwinnen van de meest uitdagende afdalingen. Ride Ransom, make mountains move!

De SCOTT Ransom heeft net als de SCOTT Genius een frame ontworpen waarbij het mogelijk is om 27.5″ als 29″ wielen te gebruiken. Om van bergpas naar bergpas te komen kun je niet om de ‘saaiere’ wegen en beklimmingen heen. Daarom is een lichtgewicht fiets vereist. Het Ransom frame inclusief demper en hardware heeft een totaal gewicht van 2650g, een bechmark in fietsindustrie.

De SCOTT Ransom is te krijgen in 4 verschillende uitvoeringen waarbij de ‘simpelste’ uitvoering afgemonteerd is met een SRAM SX afmontage. De Ransom 900 Tuned is het topmodel. Met een carbon frame en swingarm en SRAM X01 afmontage is dit het uithangbord van SCOTT.

De Ransom 900 Tuned heeft een adviesprijs van €8.999. De SCOTT Ransom is echter al te krijgen vanaf €3.299.

SCOTT Aspect

De SCOTT Aspect is een hardtail die ontworpen is om op een zonnige dag een rondje te kunnen maken. Deze hardtail is licht, goedogend en redelijk geprijsd.

De Aspect wordt geïnspireerd door de high-end scale modellen. De SCOTT Aspect heeft alles wat een goede mountainbike nodig heeft; een lock-out systeem, goede vering en degelijke componenten. Deze fiets is de perfecte partner voor de beginnende fietser met een beperkt budget.

De SCOTT Aspect is verkrijgbaar in 8 verschillende uitvoering welke te krijgen zijn met 29″ of 27.5″ wielen. De basisvariant is te krijgen met een Shimano onderdelengroep, velgremmen en een verende voorvork. Deze fiets is al te krijgen voor €479. De SCOTT Aspect 910 is het topmodel in deze serie. Dit model is afgemonteerd met een SRAM SX Eagle groepset en Rockshox Silver voorvork. Deze fiets heeft prijskaartje van €999.